joi, 15 martie 2012

Hai sa ne cunoastem si sa recunoastem Sindromul Down!






Fundaţia Star Of Hope Romania in parteneriat cu Asociatia de parinti „Renasterea Sperantei” si Inspectoratul Scolar Judetean Iasi au sarbatorit miercuri, 21 martie 2012, Ziua Internationala a sindromului Down la Centrul Regional de Reabilitare pentru copii si tineri cu dizabilitati „Steaua Sperantei” Iasi din str. Bariera Veche nr.3 ( b-dul Socola, in spate la Granit ).

Evenimentul face parte din campania nationala de constientizare „Hai sa ne cunoastem si sa recunoastem sindromul Down!”, lansata la initiativa Asociatiei Aldo Cet Bailesti impreuna cu  mai multe Asociatii ale persoanelor cu Sindrom Down din Romania.

In cadrul acestui eveniment a fost organizat in cursul diminetii intre orele 10.00-12.00 un seminar de informare despre sindromul Down pentru cadre didactice venite din tot judetul Iasi. Echipa multidiciplinara din cadrul Centrului de  Regional de Reabilitare „Steaua Sperantei”Iasi  a prezentat studii de caz in ce priveste traseul de recuperare urmat de copiii cu sindrom Down din momentul nasterii pana la  maturitate. Cadrele didactice au beneficiat si de prezenta parintilor care au istorisit problemele cu care s-au confruntat de-a lungul vietii copilului lor si au marturisit importanta sustinerii din partea comunitatii.

Intre orele 12.00 - 13.00  a avut loc MASA ROTUNDA  cu  tema ”CUNOASTE-MA ASA CUM SUNT”. Copiii de la Centrul Regional „Steaua Sperantei” si tinerii cu sindrom Down de la Asociatia de parinti „Renasterea Sperantei” Iasi au marcat aceasta zi printr-o ”LECTIE DE DANS”,  moment artistic prin care au impresionat audienta si au  demonstrat inca o data ca sunt foarte talentati.

La eveniment au fost prezente peste 100 de persoane: reprezentanti ai mediului academic, specialisti din domeniul protectiei copilului,  geneticieni de la spitalul de copii Sfanta Maria din Iasi, medici psihiatri, cadre didactice din invatamantul de masa si din invatamantul special, inspectorul general al ISJ Iasi - doamna profesor Liliana Romaniuc, reprezentanti ai autoritatilor locale si din mediul ONG , studenti, voluntari si parinti ai copiilor cu sindrom Down.

"Ma bucur ca sunt aici si ca vad atata lume diferita. Fundatia Star of Hope Romania a devenit un ONG tot mai vizibil in comunitate si valorifica principiul implicarii comunitatii in reabilitarea si dezvoltarea socio-profesionala a copiilor cu dizabilitati!" a declarat prof. universitar Alois Ghergut

"Trebuie sa fim bucurosi pentru ca suntem aici; si vazandu-va intr- un numar atat de mare la acest eveniment, eu cred ca va pasa! Evolutia si schimbarea, in orice domeniu, depind in mod direct de implicarea comunitatii, prin urmare, trebuie sa le raspundem acestor persoane cu dragoste, asa cum ele ofera involuntar si neconditionat afectiune, pentru ca de noi depinde evolutia lor!" a declarat creatoarea de moda d-na Cristina Nichita

Punctul culminant a fost atunci cand, Andrei, un tanar cu sindrom Down in varsta de 25 de ani a vorbit celor prezenti, in premiera la Iasi, despre viata sa si despre activitatile sale. Andrei lucreaza 2 zile pe saptamana la un centru, unde, se asambleaza carucioare pentru persoanele cu dizabilitati motorii. Insa, visul lui Andrei este sa devina politist. 

La finalul evenimentului toti copiii si tinerii cu sindrom Down au primit cadouri in semnul sarbatatoririi lor dar si pentru munca depusa in pregatirea momentului artistic pe care l-au sustinut .


Ziua de 21 martie a fost proclamata de catre Down Syndrome International, in anul 2006, Ziua Internationala a Sindromului Down. Data a fost aleasa pentru a simboliza unicitatea celor 3 cromozomi 21 care determina aparitia acestui sindrom. Celebrarea Zilei Internationale a Sindromului Down este o actiune care isi propune sa dea glas persoanelor cu Sindrom Down, dar in acelasi timp sa implice societatea civila in identificarea solutiilor si oportunitatilor pentru participarea si incluziunea lor.



Niciun comentariu: